Besplatna procena

Najčešće pitanje koje si amater postavlja kada se sretne s nekom kovanicom, novčanicom ili odlikovanjem jeste – koliko to vredi? Odgovor na to pitanje nije uviek jednostavan.

Česti medijski senzacionalistički natpisi sugerišu da je sva numizmatika užasno retka i skupa. Vrhunski neprocenjivi raritet je naslov koji privlači pažnju čitaoca. Pronalazak ćupa sa blagom u bašti je ravan džekpotu na lotu i snovi odjednom postaju stvarnost. Međutim, treba stati na zemlju… realnost je uvek drukčija.

Kao i kod svih drugih kolekcionarskih predmeta, postoje retki i skupi primerci, kao i oni jevtini. Najlakše je laiku numizmatiku usporediti s automobilima. Rols-rojseva i Bugatija na tržištu ima malo i veoma su skupi jer su retki i luksuzni. Starijim primercima samo raste cena. Tako i vrhunskim kolekcionarskim predmetima s vremenom samo raste cena. Srednja klasa starijih vozila vredi samo ako je dobro sačuvana. Krš od auta je bio jevtin i ostaje jevtin. Ponekad i krš od vozila može biti nešto vredniji ako je star, ali pod uslovom da je dobro sačuvan. Tako je i s numizmatikom. Očuvanost igra presudnu ulogu.

Šta je veća potražnja za nekim materijalom, to mu je i cena veća. Npr. vozila marke Folksvagen (osobito Golf) imaju uvek dobru potražnju, pa im je cena nešto veća i stabilna. Materijal za kojim nema potražnje slabo se prodaje i kupuju ga samo kolekcionari početnici po minimalnim cenama. Isto tako kao šta će i vozači početnici kupiti nekog polovnjaka, kojeg će jednog dana odbaciti i prebaciti se na nešto bolje i lepše.

Za procenu vrednosti su važni faktori: kvalitet, retkost i potražnja na tržištu. Bez ta tri faktora ne može se upustiti u procenu vrednosti.

Svima kojima treba procena numizmatike, neka se jave putem Kontakta. Besplatno procenjujemo pojedinačne komade.